Goudpalm: Woonplant van de maand februari 2020

Goudpalm: Woonplant van de maand februari 2020

Zodra goudpalm (wetenschappelijke naam: Dypsis syn. Areca) een plekje heeft gevonden, is het een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt.

De palm heeft geen centrale stam, de rietachtige bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond en groeien omhoog in lichtgroene, smalle en puntige bladeren. Die groeien naar buiten in een fraaie groene fonteinvorm die een vrolijke uitstraling heeft, veel sfeer biedt en ook nog iets zwierigs aan het interieur geeft. Daarnaast blijkt uit onderzoek van NASA dat goudpalm in huis een luchtzuiverende werking heeft en bijdraagt aan een goede luchtvochtigheid, argumenten waar consumenten gevoelig voor zijn. 

Herkomst

Goudpalm behoort tot de familie van de Arecaceae, waar nog meer palmen bij horen. De plant wordt vaak nog met oude namen Chysalidocarpus en Areca aangeduid. Dit kan verwarrend werken; in de wetenschap en plantenhandel is afgesproken de meest recente naam voor deze plant te hanteren: Dypsis syn. Areca of gewoon goudpalm.

Verzorgingstips

  • Bij koud weer even inpakken voor het transport naar huis.
  • Goudpalm vraagt een lichte standplaats. Felle zon kan echter beter worden vermeden, vooral in de zomer. 
  • Hoe groter de plant des te makkelijker in verzorging: pas gewoon de watergift aan de grootte aan. Geef vooral regelmatig (niet te koud) water zodat de potkluit nooit helemaal uitdroogt.
  • Om lelijke bladpunten te voorkomen – wat zich nog wel eens kan voordoen in ruimtes met centrale verwarming in de wintermaanden - is regelmatig sproeien aan te raden. 
  • In de zomer kan dat ook door de plant buiten in de regen te zetten tijdens een bui. 
  • Eventueel geel, oud of lelijk blad kan er afgetrokken worden. In de zomer kan de plant ook op het terras of balkon staan, mits de temperaturen niet onder de 12°C komen. Oorspronkelijk komt  goudpalm uit het zuidelijke deel van Madagaskar, dus tegen kou is deze palm niet goed bestand.voor consumptie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...
Het blauwste siergras

Het laagblijvende extra blauwe siergras Festuca glauca ‘Intense Blue’ zorgt met zijn stevige grijsblauwe sprieten het hele jaar door voor tuinplezier.  Misschien ken je de soort Festuca glauca ook als blauw schapengras of zwenkgras, vanwege de wuivende bewegingen. De Festuca glauca zal zich in jouw tuin of op je balkon makkelijk thuis voelen, want hij heeft weinig onderhoud nodig.

Blauw, blauwer, blauwste siergras

Met de blauwe...

Lees meer...