Hoe hou je onze gezichten uit elkaar?

Hoe hou je onze gezichten uit elkaar?

Familieleden van de Violaceae hou je een stuk makkelijker uit elkaar als je ze sorteert op ogen, adertjes en vlaggen. Bekijk alle ruim 400 door deze bril en je houdt overzicht. Moeder natuur heeft – met flink wat assistentie van kwekers – inmiddels een palet kleuren en vormen geproduceerd waar je je vingers bij aflikt!

Liefde op het eerste gezicht

Oogviolen zijn grootbloemig en hebben een donkergekleurd hart dat lijkt op een pupil. Bij violen met adertjes lopen er fijne lijntjes vanuit het hart over het blad. We kunnen Violen ook indelen op kleur. Hebben Violen één kleur, dan noemen we ze ‘zuiver’. Vlagviooltjes hebben twee kleuren. Steeds vaker zie je ook tricolors, die hebben zoals voor de hand ligt drie kleuren. Een relatief nieuwe variant is de Frizzle Sizzle. Dit is een frivole soort met een golvende bloem.

Violen kunnen tegen een stootje

Violen zijn echte bikkels. Geeft aprilletje zoet toch nog een witte hoed, dan is er niets aan de hand. Zelfs na een plensbui krabbelen ze weer op. Grootbloemige violen beschadigen wel sneller bij een bui. Deze zet je dus het beste op een beschutte plek. Plant violen in verse potgrond die al meststoffen bevat. Als deze na een week of zes zijn uitgewerkt kun je wat vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater. Violen hebben niet veel warmte nodig om te stralen. Sterker nog, koelte doet ze goed.

Koop een tray en schilder ermee!

De violen die je in het voorjaar bij GroenRijk koopt bloeien vaak door tot in juni. Of je nu kiest voor een uitgekiend kleurenpallet of een vrolijke mix, je tuin oogt er warm en weelderig door. Violen doen het ook uitstekend in schalen, potten en bakken. Combineer creatief of maak het je makkelijk met de kant-en-klare schalen van GroenRijk

Violen = lang plezier!

De meeste violen zijn eenjarig. Maar de kans is toch groot dat je ze volgend jaar terug ziet. Ze zaaien zich namelijk makkelijk uit. Zoals bij de meeste planten is het gunstig om uitgebloeide bloempjes snel te verwijderen. Dan vormen zich steeds nieuwe bloemen. Wil je je violen volgend jaar graag terugzien? Laat dan aan een paar planten de uitgebloeide bloemen zitten. Die vormen dan openspringende zaaddozen die volgend jaar nieuwe planten tevoorschijn toveren.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...